Selecteer een pagina

Gambas al horno

Gamba’s uit de oven met peterselie en knoflook.

Een gemakkelijk te volgen recept voor 4 personen.

 

Voor:

4

Klaar in:

45 min

Caloriën:

610

Maaltijd:

Diner

Inroductie

Over dit recept

Door: Anita

Gebakken garnalen staan samen met paella en gegrilde vis op de menukaart van bijna elk strandrestaurant in Spanje. Dit recept is een variant op de beroemde gambas a la plancha en is vooral handig wanneer je veel garnalen tegelijkertijd wilt serveren. Wij maken dit thuis als voorgerecht bij vele familie dinners en valt altijd goed in de smaak.

Ingrediënten

  • 24 grote, verse ongepelde garnalen (circa 750 g totaalgewicht)
  • 4 tenen knoflook
  • een grote handvol verse bladpeterselie, fijngehakt
  • olijfolie ( verkrijgbaar puur natuur bij Casa Paco)
  • zeezout

Voorbereiding

Gambas bij ons te verkrijgen. Heb je een grote hoeveelheid nodig. Geef het voor donderdag door en je hebt het vrijdag in huis.

Bereidingswijze

  1. Begin met de voorbereiding van de mix. Doe de knoflook, peterselie en een beetje zout in een vijzel en verpletter deze tot je een pasta-achtig mengsel krijgt zonder zeer grote stukken. Voeg de olijfolie toe en meng dit er goed door. Tip: je kunt er ook voor kiezen om de knoflook en de peterselie fijn te snijden en deze samen met het zout en de olijfolie daarna over de garnalen te sprenkelen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Prepareer vervolgens het dienblad met bakpapier. Leg de garnalen er netjes op en snij de langste voelsprieten eraf. Besprenkel de mix van peterselie en knoflook boven de garnalen en voeg wat zeezout toe.
  3. Zet de garnalen in de over voor 10 – 14 minuten en serveer als ze nog warm zijn op een groot dienblad of direct op het boord.
  4. Eettip: voor diegene die niet weten hoe je garnalen moet pellen, hier is mijn tip. Ik eet garnalen met mes en vork, al eten mensen in Spanje het ook vaak met de handen. Ik zet de mes als allereerste in de onderbuik van de garnaal, langs zijn pootjes, waar geen harde huid zit. Ik snij de kop eraf en begin vervolgens met mijn mes de garnaal te pellen. Ik schuif het mes onder de harde huid en trekt het los van de rest van het lichaam. Het staartje snij ik ook weg. Tot slot, haal ik de ingewanden uit de gamba met het puntje van mijn mes. Nu is de gamba klaar om gegeten te worden. Bon profit!